Näkymä laboratorioon
Syklotroni

Osallistujaryhmät

Mukaan Kiihdytin hiukkasen -kilpailuun pääsevät ryhmät Helsingin Kielilukiosta, Jyväskylän Lyseon lukiosta, Karhulan lukiosta, Kimpisen lukiosta ja Sammon keskuslukiosta.

Kukin ryhmä valmistelee ja tekee kilpailussa kokeen jollain kiihdytinlaboratorion tutkimuslaitteella. Tutorien avustamana ryhmät ovat valinneet tutkimusasemansa seuraavasti:

IGISOL

Helsingin kielilukioHelsingin kielilukion ryhmä

"Olemme Itä-helsingistä tuleva ryhmä, joka koostuu 17-19-vuotiaista lukiolaisista. Koska olemme kaikki todella kiinnostuneita fysiikasta, olemme myös innoissamme kilpailusta. Ryhmässämme on neljä opiskelijaa, joilla yhteistä on sinnikkyys ja uteliaisuus. Jokainen ryhmämme jäsen on taitava omalla tavallaan: Meillä on kekseliäitä jäseniä, jotka näkevät asioita eri näkökulmista. Meillä on rohkeita jäseniä, jotka ovat valmiita kokeilemaan uutta ja toimimaan ryhmässä. Kaikilla on omat vahvuutensa ja niitä aiomme hyödyntää kilpailussa. Kiitämme Jyväskylän yliopistoa mahdollisuudesta osallistua ja jatkaa kilpailussa. Tämä on hyvä mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä!"

Ryhmän jäsenet ilmoittivat haluavansa tutkia eri isotooppeja ja niiden puoliintumisiaikoja IGISOL-massaerotinlaitteistolla. He valmistavat mittaustuloksista myös posteriesityksen, jota esitellään omalla koululla sekä valtakunnallisilla Luma-päivillä kesäkuussa 2020.

Opiskelijat: Rinora Uka, Aija El-Tapqi, Ibrahim Abdelfatah Nasr Al-Din ja David Bedoya Garcia
Opettaja: Saija Lehtonen
Tutorit: Ville Virtanen ja Ilkka Pohjalainen

Helsingin kielilukio Instassa

pieni logo

RADEF

Karhulan lukioKarhulan lukion ryhmä

"Olemme neljä opiskelijaa Kotkasta Karhulan lukion matemaattis-teknologiselta linjalta. Jokainen meistä ryhmän jäsenistä opiskelee fysiikkaa ja aikoo kirjoittaa sen ylioppilaskirjoituksissa. Hiukkasfysiikka itsessään on uskomattoman mielenkiintoista, koska loppujen lopuksi joka ikinen asia tässä universumissa rakentuu hiukkasista, joten on tärkeää saada tietää syvemmin niiden toiminnasta ja miten niitä voi käyttää ratkaisemaan erilaisia globaaleja ongelmia, jonka vuoksi tämä mahdollisuus olisi uskomaton kokea henkilökohtaisesti."

Opiskelijat: Mio Määttä, Roosa Pirinen, Aukusti Gerlander ja Ukko Majuri
Opettaja: Riku Leppänen
Tutorit: Daniel Söderström ja Arto Javanainen

pieni logo

Ydinspektroskopia

α -teamAlpha team

α -team, eli Alpha-tiimi, tulee Jyväslylän Lyseon lukiosta.

Opiskelijat: Aaro Rantakari, Verneri Eronen, Lauri Liponen, Milja Puustinen, Elsa Parikka, Joonas Lehto
Opettajat: Petri Luoma ja Tiina Suhonen
Tutorit: Holly Tann ja Panu Ruotsalainen

α -team Instassa

pieni logo

Pelletron

Kimpinen kiihdyttääKimpisen lukion ryhmä

Kimpisen lukio, Lappeenranta.

"Opiskelen kolmatta vuotta Kimpisen lukiossa ja olen kiinnostunut jatko-opinnoista fysiikan parissa", kertoo Annukka Raukko. "Tämä kilpailu on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan fysiikan tutkimukseen käytännössä. Odotan innolla vierailua Jyväskylään ja sitä, että pääsemme oppimaan lisää hiukkasfysiikan tutkimuksesta."

"Olen kiinnostunut fysiikasta ja luonnontieteistä yleensä", sanoo Jannika Hirvikallio. "Odotan kilpailun olevan mielenkiintoinen ja informatiivinen ja toivottavasti myös antavan hieman kuvaa siitä millaiselta työ fysiikan parissa voisi näyttää."

"Miusta on hauskaa päästä tutustumaan Jyväskylän hiukkaskiihdyttimeen", toteaa Roosa Örså. "Uskon, että kokemus tulee olemaan mieleenpainuva."

"Olen 18-vuotias lukiolainen, jota kiinnostaa luonnontieteet tulevaisuudennäkymissäkin", jatkaa Roosa Partanen, joka ei ennättänyt mukaan oheiseen kuvaan. "Odottavin ja innokkain fiiliksin olen kilpailun osalta. Oli hauska kuulla, että pääsimme siihen mukaan.Toivottavasti päästään ja opitaan käyttämään ihan oikeaa hiukkaskiihdytintä!"

Opiskelijat: Roosa Örså, Roosa Partanen, Annukka Raukko ja Jannika Hirvikallio
Opettaja: Eveliina Tuosa
Tutorit: Mikko Laitinen ja Timo Sajavaara

Kimpinen kiihdyttää -tiimi Instassa

pieni logo

Sammon säätösauvatSammon keskuslukion ryhmä

Sammon keskuslukio, Tampere.

"Olemme joukko erittäin motivoituneita fysiikan opiskelijoita Sammon keskuslukiosta, joita yhdistää haave opiskella sekä työskennellä tulevaisuudessa fysiikan parissa tavalla tai toisella. Hiukkasfysiikka fysiikan osa-alueena on itsessään jo erittäin mielenkiintoinen. Aaltoliikkeiden, sähkömagnetismin sekä universumissamme vallitsevan neljän perusvuorovaikutuksen spekulointi tukee vahvasti hiukkasfysiikkaa, antaen vahvan ymmärryksen fysiikan perusteista. Kun näiden osa-alueiden joukkoon sotketaan ripaus kemiaa, syntyy ällistyttävän nerokas kokonaiskuva siitä, millaisia ilmiöitä maailmankaikkeudessamme voikaan esiintyä! Mielestämme on uskomatonta, kuinka teoriat fysiikassa (miksei myös muissa luonnontieteissä) ikään kuin loksahtavat kohdalleen, luoden aina tarkemman ja tarkemman kuvan tietystä fysiikan ilmiöstä! Olemme myös kiinnostuneita tutkimaan ja ymmärtämään, kuinka teoreettista fysiikkaa sovelletaan käytännössä erilaisissa laitteissa ja miten tietyn laitteen analysoimat mittaustulokset ilmenevät visuaalisesti"

Opiskelijat: Riku Leino, Idaliina Kuusisto, Sara Kurth ja Joonas Julkunen
Opettaja: Satu Heinonen
Tutorit: Mikko Laitinen ja Timo Sajavaara

"Viralliset" kilpailukuvat ryhmistä

- Helsingin kielilukio
- α-team / Jyväskylän Lyseon lukio
- Karhulan lukio
- Kimpinen kiihdyttää / Kimpisen lukio, Lappeenranta
- Sammon säätösauvat / Sammon keskuslukio, Tampere

Lisätietoja

Hankkeen vastuullinen tuottaja on Kiihdytinlaboratorion yliopistotutkija Janne Pakarinen (Puh. 040 805 4900, sähköposti janne.pakarinen@jyu.fi).

---------